Strażackie podsumowanie nocnego pożaru piekarni

Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej podsumowała nocną akcję gaśniczą w miejscowości Małopole w gminie Dąbrówka.  Pożarem objęta była hala produkcyjna piekarni – Zespół Budynków Intereuropol Piekarnia Szwajcarska.

Czas zgłoszenia do podmiotu ratowniczego: 20:06 – 01.02.2023
Czas przybycia pierwszego podmiotu ratowniczego: 20:20 – 01.02.2023
Czas lokalizacji pożaru (brak rozprzestrzeniania): 03:30 – 02.02.2023
Czas zakończenia działań ratowniczych: 06:55 – 02.02.2023

Liczba zastępów biorących udział w działaniach: 51, w tym Grupa Operacyjna MKW PSP oraz Grupa KW PSP ze st. bryg. Arturem Gonerą – Zastępca MKW PSP – realizujący dowodzenie na poziomie strategicznym

Liczba ratowników: 182 osoby ,w tym: PSP 67, OSP 115

Po przybyciu na miejsce zdarzenia pierwszego zastępu KDR stwierdził, że z hali produkcyjnej piekarni trwa ewakuacja pracowników (około 150 osób). Z informacji uzyskanych od kierownika zmiany ustalił, że do pożaru doszło w hali chłodniczej, w której produkt schładzany jest do niskiej temperatury. Próby gaszenia podjęte przez personel zakładu okazały się nieskuteczne.

Działania PSP polegały na:

  • Zabezpieczeniu miejsca zdarzenia i przygotowaniu 2 rot ratowniczo-gaśniczych do wejścia do wnętrza hali, w której panowało silne zadymienie.
  • Wykonaniu zaopatrzenia wodnego do pojazdów ratowniczo-gaśniczych, z których podawane zostały prądy gaśnicze na poszczególnych odcinkach bojowych.
  • Wyłączeniu napięcia elektrycznego w strefie zagrożenia.
  • Dotarciu do źródła ognia i rozpoznaniu, że pożar obejmuje urządzenia technologiczne w części produkcyjnej budynku.
  • Podaniu 2 prądów wody oraz 2 prądów piany na płonące urządzenia.
  • Prowadzeniu skutecznych działań gaśniczych z podnośnika SH-30 oraz z drabiny mechanicznej w celu opanowania pożaru poszycia dachu.
  • Zorganizowaniu w trybie natychmiastowym łączności na terenie miejsca akcji, w tym rozpoczęto pracę Sztabu KW PSP pod dowództwem st. bryg. Artura Gonery (Zastępca MKW PSP) – poziom strategiczny, co skutkowało podzieleniem terenu akcji na 3 odcinki bojowe, tj.:
  1. poziom dachu (OBI),
  2. z wnętrza budynku strony północnej (OBII),
  3. z wnętrza budynku od strony południowej (OBIII).

Powyższy zamysł taktyczny oraz ogromne zaangażowanie strażaków PSP i OSP doprowadziły do lokalizacji pożaru dachu, co pozwoliło na częściowe oddymienie pomieszczeń i skuteczniejsze prowadzenie działań gaśniczych wewnątrz budynku, a tym samym na szybkie ugaszenie źródła pożaru. Podczas zdarzenie nie stwierdzono osób rannych wśród pracowników zakładu, jak również wśród ratowników biorących udział w działaniach prowadzonych w strefie silnego zadymienia i oddziaływania wysokiej temperatury. W trakcie prowadzonych działań wykorzystywano m.in.: kamery termowizyjne oraz lance gaśnicze, którymi przebijano blachę, aby podać wodę do wnętrza. Pozytywnie na skuteczność działań wpłynęło użycie drona z kamerą termowizyjną, gdyż na bieżąco kontrolowano prędkości i kierunek rozprzestrzeniania się pożaru. Podsumowując akcję ratowniczo – gaśniczą jednostki ochrony przeciwpożarowej zużyły, do zasilania 12 prądów gaśniczych (w tym 4 prądy piany) ok. 450 metrów sześciennych wody oraz 4000 litrów środka pianotwórczego.

Udostępnij:
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wyłącz adblocka!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Utrzymujemy się wyłącznie z reklam. Wesprzyj nas, wyłączając je.